Innovatiedromen vs realiteit: Lessen uit een traject voor jeugdgezondheidszorg
Dit kwartaal kregen we de kans om samen te werken met een JGZ organisatie die te maken had met talloze aanbiedingen van diverse leveranciers op het gebied van digitalisering. Te midden van deze aanbiedingen en de opkomst van grote e-commerce organisaties die met grootschalige digitale initiatieven de toon zetten, stond de organisatie voor de uitdaging om de juiste keuzes te maken. Niet alleen vanwege de technologische vooruitgang, maar ook tegen de achtergrond van stijgende porto- en drukkosten die traditionele communicatie alleen maar duurder maken.
Onderzoek naar innovatie kansen:
Jong JGZ vroeg ons om onderzoek te doen naar diverse mogelijkheden, variƫrend van apps en marketingautomatisering tot gedigitaliseerde folders en WhatsApp. In onze enthousiasme ontwikkelde ik zelf een ambitieus plan, waarbij de traditionele benaderingen zoals apps en chats overbodig zouden worden. Het idee was om een 'knowledge lake' te creƫren waarin klanten op door hen gewenste tijden en via hun voorkeurskanalen relevante informatie zouden ontvangen, ondersteund door geavanceerde AI-toepassingen.
Realiteit vs. ambitie:
Helaas, ondanks de opwindende mogelijkheden die AI biedt, blijkt de realiteit nog altijd anders. Uitnodigingen worden nog steeds handmatig verstuurd, en het gebruik van fysieke folders in consultatiebureaus is nog aan de orde van de dag. Dit confronteert ons met het feit dat elke organisatie zijn eigen innovatiepad moet bewandelen. Naast de implementatie van technologische tools moeten medewerkers hun werkmethoden aanpassen, en rijzen er vragen over privacy en de effectiviteit van deze veranderingen voor specifieke doelgroepen.
Beperkt gebruik van huidige digitale mogelijkheden:
Daarbij ontdekten we dat de huidige tools al aanzienlijke mogelijkheden bieden, maar deze worden nog maar beperkt benut. Implementatie in de praktijk blijkt altijd complexer dan verwacht, waardoor de potentie van bestaande tools niet volledig wordt benut.
Realistische innovatieagenda:
Deze realiteit dwingt ons om realistischer te zijn. Hoewel het ontnuchterend klinkt, maakt het de stappen die gezet moeten worden ook tastbaarder en behapbaarder. Het neerdalen van de stofwolken van de innovatiedromen heeft een realistische innovatieagenda onthuld. Deze agenda kan gedeeld worden en dient als leidraad om jeugdgezondheidszorg niet alleen toekomstbestendig te maken maar ook aan te laten sluiten bij de huidige verwachtingen, niet bij een dagdroom over morgen.
Conclusie:
In plaats van te blijven zweven in ambitieuze ideeƫn, is het nu tijd om de realistische agenda te omarmen. Door deze aanpak wordt niet alleen de weg naar innovatie duidelijker, maar ook haalbaarder. Alleen door deze realistische benadering kunnen we de jeugdgezondheidszorg laten floreren in het heden en voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst, waarbij de stijgende porto- en drukkosten niet onopgemerkt blijven, en waarbij we de onbenutte potentie van bestaande tools maximaal benutten.
Ook aan de slag met innovatie in de zorg?
Heb je een innovatie of digitalisering project op je lijst staan? Dan is het tijd om actie te ondernemen. Ons team helpt je graag op het gebied van zorg innovatie en staan klaar om vrijblijvend met je mee te denken en te bekijken hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Dit zal alleen maar bijdragen aan de innovatieslag.